torstai 22. syyskuuta 2016

Historialliset tanssit

Tälle syksylle on siis tullut yksi tanssitunti lisää, nimittäin historiallisten tanssien tunti. Tunti on tiistaisin yliopiston kampuksella Seminaarinmäellä ja sen järjestää Maahinkainen. Se on kaikille avoin (vaikka se onkin merkitty yliopistoliikuntaan) ja kaiken lisäksi ilmainen. Sain jopa siskoni lähtemään kanssani sinne. Olen nyt käynyt kahdella tunnilla. Suurin osa osallistujista on naisia, joka ei ainakaan itseäni yllätä. Yritin saada Elmeriäkin lähtemään mukaan, mutta huonolla menestyksellä. Tunnit pidetään suomeksi ja englanniksi, koska melkein puolet ovat ulkomaalaisia. 

Tätä tanssia tanssittiin viime viikolla

Tällä viikolla harjoiteltiin Branle Burgundin, Childgrove ja Juice of Barley. Ensimmäinen on piiritanssi ja seuraavat ovat solatansseja. Solatanssit olivat aika saman tyyppisiä mitä näkee esim. Jane Austen -elokuvissa. Nämä tuntuivat hiukan vaikeammilta mitä viime viikon tanssit, nimittäin nämä tuntuivat tosi nopeilta. Viimeviikolla tanssimme näitä tansseja: Lorayne Almaine, Branle Charlotte, Upon a Summers Day sekä vielä oli neljäs tanssi mutta sen nimeä en valitettavasti tiedä. Kaksi ekaa oli piiritansseja ja kolmas (josta video) on solatanssi.
Yksi mikä tieysti vaikeuttaa tansseja on tosi liukas lattia. Ekalla kerralla olin sukkasillaan ja ne olivat tosi liukkaat, joten päätin täksi viikoksi ottaa balettitossut mukaan. Ne olivat hiukan paremmat mutta kyllä nekin luistivat. Pitää ensi kerralla olla paljain jaloin.

Suurin osa tansseista on kotoisin 1400-1700 -luvun Englannista, Ranskasta ja Italiasta. On tietty muistakin maista, mutta niitä on vähemmän. Esimerkiksi suomalaisista tansseista ei ole yhtään kirjoitettua aineistoa joka on kyllä harmi. Jos alkoi kiinnostaa enemmän niin lisätietoja tansseista voitte lukea täältä. Sieltä löytyy myös lista missä kaupungeissa järjestetään tanssitunteja. Tällä viikolla tanssituja tansseja

Huomasin että jouluna ja keväällä pidetään viimeisellä tanssitunnilla tanssiaiset, joihin saa pukeutua historiallisesti jos haluaa :D

6 kommenttia:

 1. Nuo kaksi viimeistä tanssia ovat mullekin tuttuja, taidettiin mennä niitä jollain lukion tanssikurssilla kansantanssien seassa :). Tykkään tosi paljon näiden seuratanssien tanssimisesta, mutta eipä ole kertaakaan tullut mietittyä, että niitäkin pystyy harrastamaan! Täytyy lisätä "näitä haluan vielä kokeilla" - listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla! Niitä on niin mukava tanssia :)

   Poista
 2. Oi nää on kyllä ihania! Se Jane Austen maailma on jotenkin niin kiehtova :) Me kuvattiin vähän aikaa sitten koulussa eräs tanssi (Menuetti) lukion vanhojentanssien ohjevideoksi. Oli kyl tosi ihana tanssia tälläsiä vanhoja tansseja. Ne on jotenkin niin arvokkaita!

  Kenkäjutuista tuli mieleen, että me tanssitaan kansantansseja nahkaisilla jazztossuilla tai joillakin on tanssilenkkarit. Ne toimii hyvin tällasissa tansseissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähänkö kiva! :D

   Jazztossut voisi olla varmaan aika hyvät. Pitää kattella jos jostain löytyisi suht halvalla sellaset. Kiitti vinkistä!

   Poista
 3. Historialliset tanssit ovat hauskoja. Pidän etenkin solatansseista. Itse on tullut tanssittua mm. Le Pistoletia, Hole in the wallia, Gathering peas cotsia ja myös tuota Juice of barleyta. Tampereella kun on aktiivisia 1700-luvun elävöittäjiä niin heidän tapahtumissaan pääsee kyllä tanssimaan aina. Ja ovat aika helppoja vaikka ei olisi ennen tanssinutkaan. Sukkasillaan on tosiaan vähän liukasta tanssia. Me on tanssittu ihan tavallisissa kengissä kunhan ei oo liukas pohja. Tosin me tanssitaankin usein myös ulkona epätasaisella alustalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle ei oo vielä tullut sellaista lempparia. Tykkään piiri- sekä solatansseista.
   Niin joo. Me tanssitaan aina sisällä niin se onki siinä se onkelma.

   Poista